KONINKLIJKE VAN GORCUM // ‘Beschermjassen, transculturele hulp aan families’ biedt een nieuw perspectief op de hulpverleningspraktijk. In dit boek gaan Kitlyn Tjin A Djie en Irene Zwaan in op wat een professional nodig heeft voor een open dialoog met de ‘vreemde ander’.

beschermjassen cover // Zorgcommunity‘Beschermjassen’ is in eerste instantie bedoeld voor hulpverleners. Daarnaast is het een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan een nieuw perspectief op persoonlijke relaties, op hulpverlening of op samenleven in een multiculturele maatschappij.

In het boek vertellen hulpverleners openhartig over hun persoonlijke ervaringen. Deze vaak intieme familieverhalen komen heel dicht bij de lezer, die automatisch gaat nadenken over hoe de lijnen lopen in zijn eigen familie. Het is een eye-opener voor velen dat de kracht van families, die in de hulpverlening vaak niet benut wordt, zo eenvoudig in te zetten is.

Interculturele competenties komen uitgebreid aan de orde. Ook worden instrumenten behandeld – zoals het genogram en de levenslijn – die inzetbaar zijn in het contact tussen hulpverlener en cliënt. De benadering sluit naadloos aan bij de multidisciplinaire en integrale aanpak die steeds meer gevraagd wordt van hulpverleners.

Vragen die aan bod komen zijn onder meer:
  • Wat heeft een hulpverlener nodig om intercultureel competent te zijn?
  • Welke invloed heeft zijn persoonlijke achtergrond op zijn omgang met en oordeel over mensen uit een andere cultuur of context?
  • Hoe kan een werkelijk toegankelijke en goed werkende hulpverlening aan migranten en vluchtelingen maar ook aan Nederlanders gerealiseerd worden?
  • Welke rol spelen het intergenerationele familiedenken en de gevolgen van migratie daarbij?

In deze herziene editie is aan ieder hoofdstuk een verwerkingsopdracht toegevoegd. Verder komt het belang van empathie en compassie in hulpverlening uitgebreid aan de orde. Ook is er aandacht voor superdiversiteit en theorie over de werking van in- en uitsluitingsmechanismen.

 

Meer weten of kopen

 


 

Gepubliceerd door Jet Dingemans

Contentkanon Jet doet niets liever dan zich gewapend met rode pen op een tekst storten. Want: ‘zelfs de beste schrijver wordt beter van redactie’. Ze zwaait de scepter over de content op het platform en bemoeit zich met de socialmediakanalen. Toch komt ze graag achter haar laptop vandaan om ook live in contact te komen met de community, bijvoorbeeld tijdens events en meet-ups.

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: