In 2040 zijn ruim 1,5 miljoen mensen 80 jaar en ouder. Ruim 4,6 miljoen zijn ouder dan 65 jaar. Bijna alle ouderen willen zelfstandig blijven wonen. In een seniorenwoning is dat mogelijk. De woningen zijn nultredenwoningen; de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken zijn gelijkvloers. Maar bijna elke eengezinswoning kan een seniorenwoning zijn met de nodige aanpassingen zoals een traplift.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning wordt ook zelfstandig gewoond met zorg dichtbij. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg is vlakbij aanwezig en kan daardoor snel bij de bewoner zijn. Zorgwoningen zijn er niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. Zorg wonen worden via een woningcorporatie of zorginstelling verhuurd. Kopen van een zorgwoning wordt steeds meer mogelijk.

Thuiszorg

Ziekte of een lichamelijke beperking hoeft niet te betekenen dat ouderen hun zelfstandigheid moeten opgeven. Thuiszorg kan een oplossing bieden indien verzorging en of verpleging noodzakelijk is. Om in aanmerking te komen voor thuiszorg is een indicatie nodig die aangevraagd kan worden bij de gemeente of een thuiszorgorganisatie in de buurt. Thuiszorg wordt dikwijls gecombineerd met personenalarmering.

Traplift

Trapliften zijn er voor elke trap. Ofschoon de constructie ingewikkelder wordt bij een gebogen of wenteltrap, is voor elk trap een lift mogelijk. Modellen zijn in stoelvorm of als stamodel of een combinatie van beiden. Plaatsing middels een rail gebeurt zonder hak en breek werk en duurt maximaal enkele dagen. Trapliften zijn te koop of te huur. Op basis van de WMO-regeling is een aanvraag te overwegen. Ook zijn er speciale voordelige leningen beschikbaar om de woning beter toegankelijk te maken. De prijzen van een traplift zijn afhankelijk van de montage, type en comfort.

Ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen, maar zijn zich niet goed bewust van de maatregelen die ze daarvoor bijtijds moeten nemen. Mensen komen vaak te laat in actie en wachten tot het moment dat ze minder mobiel zijn geworden. Bij verminderde mobiliteit zijn al snel aanpassingen nodig zoals drempelverlagers, handgrepen op het toilet en een traplift. Maar denk ook aan een minder gladde badkamervloer of domotica.

Gepubliceerd door Zorgcommunity Redactie

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: