De wereld wordt digitaler. Er wordt vaak gesproken over onze cliënten met een verstandelijke beperking en hoe we ervoor zorgen dat zij de nieuwe wereld blijven begrijpen. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze begeleiders bij blijven? Hoe zorgen we dat zij alle benodigde kennis hebben over technologie en ICT om het vervolgens over te brengen aan hun cliënten? 

Wij pakken het systematisch aan!

Binnen ’s Heeren Loo werken de afdelingen ICT en Informatie & Ontwikkeling hard om alle benodigde basisinfrastructuren aan te leggen om die digitale wereld te laten draaien. Ze denken na over de consequenties zoals privacy, communicerende systemen en voldoende ‘vette’ WiFi. Maar we gaan ook een project draaien dat ‘stimulering iPads’ heet. We maken gebruik van onze schaalgrootte om inkoopkorting te realiseren ten behoeve van cliënten, medewerkers, verwanten en vrijwilligers om privé een iPad of iPhone aan te schaffen. Een mooi voorbeeld van samenwerking van Informatie & Ontwikkeling en het Innovatieplatform om de digitale wereld dichterbij te brengen en de digitale vaardigheden van onze mensen te vergoten.

Met de academie voor Zelfstandigheid werken we aan een cursus iPad voor cliënten. En op Goodhabitz.nl is die cursus al beschikbaar voor alle medewerkers. We hebben markten van de Toekomst georganiseerd waar iedereen kennis kon maken met innovatieve producten. Daarnaast geven we presentaties op medewerkersdagen over de zorg van de Toekomst. En we hebben met Advisium ook een gratis te downloaden boekje ontwikkeld (waar binnenkort al de derde versie van verschijnt) met apps voor medewerkers en cliënten en innovatieve producten. Plus, we ontwikkelen een scholingsprogramma om iedereen helemaal up-to-date te brengen!

Zeven maanden lang organiseren we op maandag de ‘Apple Lunchbreak’! Een grappig event dat al op zeven plaatsen binnen de organisatie plaats vindt. Als de sirene van de eerste maandag van de maand gaat, delen mensen op informele wijze tijdens hun lunchpauze kennis en tips over hun device. En daarbij worden ze voorzien van ‘Appleflaps’ en ‘Applesap’. (Geruststellende gedachte voor de Apple-haters: in de uitnodiging staat dat je ook welkom bent met een Androidapparaat.) Doel? Kennis uitwisselen, het werk makkelijker en efficiënter maken en gebruikmaken van de mogelijkheden die er al lang zijn, maar niet iedereen kent.

Mijn eigen tip voor de Apple lunchbreak? Ik krijg altijd zeer enthousiaste reactie tijdens mijn workshop op tips over het gebruik van de dicteerfunctie! Een gratis functie op je iPad of iPhone die je aanzet bij instellingen – algemeen – toetsenborden – schakel dicteren in. Je opent een app, en klikt op het toetsenbord op het microfoontje links van je spatiebalk. Dan kun je eindeloze verhalen vertellen, inclusief leestekens, en de dicteerfunctie zet het automatisch om in getypte tekst. Oh, wat heeft me dat al veel tijd bespaard! Uiteraard is dit blog ook volledig gedicteerd. Het woord ’s Heeren Loo blijft de dicteerfunctie moeilijk vinden helaas, maar om daarom nou ergens anders te gaan werken? Daar zijn onze plannen veel te leuk voor!

Nu zijn onze cliënten soms nog digitaal beter op de hoogte dan hun begeleiders, maar daar gaat wat mij betreft verandering in komen: digitale vaardigheden voor iedereen! Ik kijk met steeds meer vertrouwen naar de digitale toekomst. Bring it on!

Gepubliceerd door Suzanne Verheijden

Suzanne is innovatiemanager bij 's Heeren Loo en oprichter van Buro StrakZ. Daarmee biedt ze samen met een team van deskundige freelancers verschillende diensten aan zorgorganisaties en zorgprofessionals met één doel: medewerkers klaarstomen voor de toekomst!

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: