Voor veel mensen betekende de decembermaand een tijd met veel gezelligheid, kleurige kerstlichtjes in de boom of voor de ramen en een hele rits familiebezoeken op de planning. Voor de bewoners van woonzorgorganisatie Domus Magnus is dat meestal niet anders. Maar zij konden afgelopen maand nóg ergens naar uitkijken. Iedereen mag dan namelijk één of meerdere wensen voor het komende jaar uitspreken. Het vervullen van al die wensen kan het hele jaar duren en zorgt voor allerlei bijkomende, positieve effecten. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers.


Wenskaart

Voor veel mensen wordt het, wanneer zij ouder worden, lastiger om sommige dingen geheel zelfstandig te doen. Zoals bijvoorbeeld in de auto stappen en erop uitgaan. Bij Domus Magnus staat voorop dat bewoners kunnen genieten van het leven. Dat zij de dingen kunnen blijven doen, die men vroeger zelfstandig deed, is daarbij belangrijk. Maar dat is pas het begin. Want ook iets kunnen ondernemen waarvan iemand altijd al heeft gedroomd, of altijd nog graag zou willen doen, draagt bij aan het geluk en plezier van ouderen. Soms is er alleen wat hulp of ondersteuning nodig. Niet enkel bij de uitvoering van wensen, maar ook bij het uitspreken en formuleren ervan. Dat is dan ook de aanleiding voor het introduceren van de wenskaart.

 

Onderscheidend vermogen

Het idee voor de wenskaart begon als onderdeel van een ‘Volop in het leven-plan’ om bewoners zo prettig mogelijk en met plezier te laten wonen. Nu is het een echte traditie die niet meer weg te denken is van het lijstje met eindejaarsactiviteiten. Bewoners die gedurende het jaar op één van de woonzorglocaties hun intrek nemen, krijgen op dat moment alsnog een wenskaart. Omdat zij natuurlijk niet hoeven te wachten tot het kerst is, voor het uiten van hun wensen. Het is een mooi initiatief, waarmee de organisatie zich onderscheidt op het gebied van de bevordering van het welzijn en geluk van haar bewoners én haar medewerkers.

Landgoed Klein Engelenburg in Brummen - domus magnus

 

Familiaire aangelegenheid

Het nadenken over de wensen is voor veel bewoners een moment dat soms mooie herinneringen of warme gevoelens met zich meebrengt. Daarom krijgen alle bewoners in december, vaak tijdens het kerstdiner of de kerstviering, een wenskaart. Hierop kunnen grote en kleine wensen worden ingevuld. En daar kunnen familieleden en vrienden vaak goed bij helpen. Veel bewoners zijn vaak erg bescheiden en schrijven niet zomaar al hun verlangens op. Soms moeten bewoners zelfs geactiveerd worden, om zich te herinneren wat zij altijd nog wel eens wilden doen. Daar kan een zoon, dochter of goede vriend dan vaak een zetje in de rug voor geven. Want het kan zo gek niet worden bedacht, het mag gewoon worden opgeschreven. Van een familiebezoek aan de andere kant van het land, tot een uitstapje naar een museum of de bioscoop in de stad. Van een modeshow-evenement met items uit eigen garderobe, tot aan een heuse helikoptervlucht. Alles mag en de medewerkers op de afzonderlijke woonzorglocaties doen hun uiterste best om zoveel mogelijk wensen, voor zoveel mogelijk bewoners, uit te laten komen.

 

Van musicalvoorstelling…

Zo is er afgelopen maand bijvoorbeeld een wens vervuld van een bewoonster die ten tijde van het invullen van de wenskaarten vorig jaar, nog niets had opgeschreven. In de zomer hadden de medewerkers op de woonzorglocatie Slingerbosch in Huizen de muziek van ABBA opgezet en even later danste iedereen met elkaar. De bewoonster gaf aan de muziek erg leuk te vinden, omdat ze er in haar jongere jaren veel naar luisterde en het mooie herinneringen met zich meebracht. Toen de verzorgende haar vertelde dat er een musical te zien is met alle bekende hits van ABBA, reageerde ze heel enthousiast. Vanaf dat moment was haar wens om naar de musical Mamma Mia te gaan. En daar hebben de medewerkers met veel plezier gehoor aan gegeven, want dat is natuurlijk een leuk uitstapje voor iedereen. Kaartjes werden gereserveerd en de voorpret kon beginnen. Uiteindelijk brak de dag van de voorstelling aan en de bewoonster heeft met volle teugen genoten. De combinatie van haar favoriete liedjes in de vorm van een echte feel-good musical zorgde voor een onvergetelijke dag. De foto die van de bewoonster en begeleiders gemaakt is, voor de ingang van het theater, hangt nu boven haar bed.

 

tot helikoptervlucht

Hele grote wensen komen minder vaak voor, maar ze bestaan wel degelijk. Een hoogtepunt was afgelopen jaar de vervulling van de wens van een 97-jarige bewoonster. Zij heeft in het verleden al eens in een zweefvliegtuig gezeten. Is met een Dakota naar Engeland gevlogen en heeft een luchtballonvaart gemaakt. Een helikoptervlucht ontbrak nog in dit rijtje, dus dat werd genoteerd op haar wenskaart. De bewoonster van woonzorglocatie Landgoed Klein Engelenburg in Brummen had niet gedacht dat deze wens daadwerkelijk vervuld zou worden, toen ze hem opschreef. En dat is precies de bedoeling, durf te dromen! Toen de bewoonster verrast werd met de mededeling dat haar wens zou uitkomen, dacht ze eerst dat het een grap was. Voor de meeste mensen is een helikoptervlucht al speciaal, laat staan voor een 97-jarige. Mevrouw is door de piloot en een medewerker in de helikopter getild en straalde werkelijk van plezier. Samen met haar dochter heeft zij intens genoten van de rondvlucht. ‘Nu nog een keer in een straaljager’, grapte de bewoonster later.

 

Wensen komen uit

Het uitgangspunt is dat iedere maand een wens van een bewoner wordt vervuld, op alle vijftien woonzorglocaties. Dat zijn zo’n 180 wensen op jaarbasis. Een heleboel geluksmomenten dus, met ieder een eigen verhaal en persoonlijke achtergrond. Soms worden bewoners verrast met het vervullen van de wens, omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden een beetje mee moeten zitten. Of omdat die ene theatervoorstelling de komende weken uitverkocht is. Maar de momenten dat het dan zover is en de bewoner verrast wordt, maken het daarom des te leuker. Aan de andere kant geldt voor de medewerkers dat zij aan de voorbereiding vaak ook veel voorpret met elkaar en met de familieleden van de bewoners beleven. Het is een cadeautje op zich om er het hele jaar voor te kunnen zorgen dat bewoners dolblij gemaakt worden. Voor veel bewoners is het zo dat zij het vaak weken of maanden na de vervulling van een wens, daar nog over hebben. En dat is ook precies de bedoeling!

 

Benieuwd naar de helicoptervlucht? Hier zie je de video:

Gepubliceerd door Annabel Eigenhuis

Domus Magnus is een landelijke woonzorgorganisatie die intensieve particuliere ouderenzorg biedt op kleinschalige locaties. Ouderen wonen?zelfstandig in een appartement inclusief de aanwezigheid van 24-uurszorg, een eigen behandelteam en dienstverlening zoals de wasservice, maaltijdvoorziening door een chef-kok en een welzijnsprogramma op alle locaties. De zorg wordt geleverd met eigen personeel.

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: