De keuzevrijheid in de zorg, oftewel het recht om zelf te bepalen door wie en waar je je laat behandelen, staat opnieuw onder druk. Op dit moment bereidt het Ministerie van VWS een wetsvoorstel voor dat die vrijheid zal beperken. Hoog tijd dus voor een krachtig tegengeluid, stelt Roos Wouters van De Werkvereniging. Samen met partnerorganisaties start ze daarom een petitie.

De politiek, aangemoedigd door de zorgverzekeraars, is ervan overtuigd dat beperking van die niet-gecontracteerde zorg kosten zal besparen. Het wetsvoorstel van de minister stuurt dus aan op de mogelijkheid om de vergoeding die patiënten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders krijgen te verlagen. Ten onrechte, vindt Wouters: ‘Het betekent alleen maar dat we straks minder te kiezen hebben. Wachtlijsten zullen toenemen en nog meer zorgverleners zullen het bijltje erbij neerleggen, omdat ze niet langer de kwaliteit kunnen garanderen waar ze voor staan. En het erge is: die zogenaamde kostenbesparing is nooit aangetoond. Er is nog nooit goed onderzocht of gecontracteerde zorg inderdaad goedkoper is dan niet-gecontracteerde zorg.’

Teken de petitie Keuzevrijheid in de zorg

Ben jij het ook niet eens met de beperking van het aanbod van niet-gecontracteerde zorgverlening? Teken dan de petitie ‘Zeg nee tegen beperking keuzevrijheid in de zorg’.

Gepubliceerd door Roos Wouters

Als aanjager van de Werkvereniging zet Roos de behoeften van Modern Werkenden op de kaart en maakt inzichtelijk wat deze snelgroeiende groep nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren op een arbeidsmarkt in beweging.

One Comment

  1. Dag Roos,

    Het is echt een onzin verhaal. Ongecontracteerde zorg is niet doelmatig en niet hoogwaardig. Het belangrijkste probleem is dat zorgprofessionals wel praten over autonomie, maar het systeemprincipe dat daarbij hoort, namelijk verantwoording afleggen over de eigen interventies, niet honoreren. Groet, Harry Woldendorp

    Beantwoorden

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: