Het zou zomaar eens kunnen dat je als zorgprofessional barst van de goede voornemens en op zoek bent naar vernieuwende manieren om prestaties te verbeteren en nóg beter te zorgen voor je cliënten, de creativiteit een boost te geven en het werkplezier blijvend te vergroten. Ach, en misschien staat er ook wel in je ‘persoonlijk ontwikkelplan’ dat je dit jaar echt werk wilt maken van positieve energie.

Praktische aandacht voor het managen van energie zou een effectief onderdeel kunnen vormen van jouw aanpak. Noem het energiemanagement anno nu. En dat is zo gek nog niet, want het is wijzer je energie te managen dan je tijd. En daar ga je heus niet van zweven. Nou, wellicht een beetje, maar je landt op tijd, dat beloof ik je.

In dit blog vertel ik je over het belang en de aanstekelijkheid van positieve energie op de werkvloer en deel ik vijf energieversterkers zodat je méér energie geeft dan je had. En nog mooier, met deze vijf energieversterkers steek je in een oogwenk je hele team aan en de cliënten waarmee je elke dag werkt: gratis en succes gegarandeerd!

Energie is net als zuurstof. Je hebt het hard nodig en meestal is het er gewoon. Hoewel je er constant mee bezig bent, ben je je er meestal niet van bewust hoe belangrijk ademhalen is. Datzelfde geldt voor energie, zonder energie verzet je geen stap. Met positieve energie kun je bergen verzetten. Net als je telefoon is het belangrijk dat je jezelf regelmatig oplaadt zodat je weer vol positieve energie aan de slag kunt. De uitdaging is – misschien heet dat wel leven – om ervoor te zorgen dat je méér energie krijgt dan je geeft.

Positieve energie komt niet zomaar uit de lucht vallen

Positieve energie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maak er bewust werk van: het kost niks en het levert enorm veel op. Ook al is bekend het goede in ons leven meer te waarderen, toch is het niet altijd gemakkelijk om er uiting aan te geven. We schenken vaak meer aandacht aan negatieve emoties en feedback dan aan dingen die naar wens verlopen. Die blijven ook langer plakken: bad is stronger than good.

Het goede voorbeeld geven is geen leeg mantra

Bruisende energie werkt aanstekelijk. Als je jouw teamleden en je cliënten positieve energie geeft, presteer je zelf trouwens ook beter. Daarmee is positieve energie een krachtige tool om tot grootse werkprestaties te komen. Energie werkt enthousiasmerend en motiverend, creëert beweging en geeft de broodnodige veerkracht als het even tegenzit. Bovendien passen positief energieke mensen zich makkelijker aan en zijn ze creatiever. Teamleden met een positieve energieke leidinggevende hebben een beter beeld van zichzelf, zijn tevredener over hun werk en tonen meer betrokkenheid. Dus hoe meer je teamleden floreren, hoe meer je zelf floreert. En hoe meer wij op ons werk floreren, hoe positiever wij overkomen op collega’s en klanten – wat de sfeer van een heel team naar een hoger niveau kan tillen. Zie het als een domino-effect. Het humeur is erg aanstekelijk. Het goede voorbeeld geven is dus bepaald geen leeg mantra.

Hoe zet jij jouw positieve energie in op de werkvloer?

Er zijn sterke aanwijzingen dat onze hersenen allemaal met elkaar verbonden zijn. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat we weliswaar ons individuele brein hebben, maar dat ons brein ook deel uitmaakt van een grotere ketting die universeel bewustzijn genoemd wordt (Pillay, 2017). Door onze spiegelneuronen pikken we feilloos de energie van anderen op: we blinken uit in na-apen en doen dat veelal automatisch. Het slechte (of goede) humeur van iemand anders kan zomaar op je overslaan. Of je het nu wilt of niet, je wordt ermee geïnjecteerd of, je zou kunnen zeggen: aangestoken.

5 energieversterkers voor bruisende energie op de werkvloer

Gelukkig kun je elke dag, elke minuut, je energie een boost geven. Kies uit onderstaande energieversterkers wat bij jou past.

Energieversterker 1: durf nieuwsgierig te zijn

Nieuwsgierigheid is het hoofdingrediënt van een leven waarin je op je best bent: het brengt creativiteit, inzicht, wijsheid, ideeën, verrassingen en kennis, zegt klinisch psycholoog Todd Kashdan (2010). Je bent voorgeprogrammeerd om een roes van opwinding te ervaren. Jouw brein smacht naar het nieuwe, ingesteld op nieuwsgierigheid – maar ook op zijn neurale tweeling: bezorgdheid. Wie heeft bij jou vanbinnen de leiding? Een goede manier om nieuwsgierig te zijn is om positieve vragen te stellen.

Vijf vragen om het gesprek bij de koffieautomaat met een teamlid of met een cliënt kleur te geven:

  • Op welke situatie ben je bijzonder trots? Wat gebeurde er precies? Wie waren erbij? Hoe heb je een sterk punt van jezelf ingezet? Welke waardering kreeg je?
  • Als je naar de toekomst van dit team kijkt, welke mogelijkheden maken jou dan het meest enthousiast?
  • Op welke manier kan ik jou nog meer waarderen?
  • Wat zie je als jouw eerstvolgende kleine stap naar de beste versie van jezelf? In hoeverre kan ik je daarbij helpen?
  • Welke tips heb je voor mij, zodat ik een nog fijnere collega wordt?

Energieversterker 2: ontsteek jouw energiebronnen en zorg ervoor dat je meer energie krijgt dan je geeft

Waar krijg jij energie van? Dat kan van alles zijn. Neem als je wilt eens de tijd om dat op te schrijven. Misschien heb je wel zin om er een tekening van te maken. En hoe laad jij jezelf op? Breng ook eens in beeld wat je energie kost (op je werk). In hoeverre krijg je meer energie dan je geeft?

Energieversterker 3: schep een onweerstaanbaar positieve mini-gewoonte

Mini-gewoontes vormen een praktische route naar succesvolle verandering. Mini-gewoontes zijn laagdrempelig en uitnodigend om te doen. Je hoeft er geen grote inspanningen voor te leveren en je hoeft bijna geen beroep te doen op je wilskracht. Om effect te hebben, kunnen mini-gewoontes gekoppeld worden aan een vaste gewoonte. Met andere woorden: neem een handeling die al onderdeel vormt van het dagelijkse patroon en koppel daar een nieuwe, positieve mini-gewoonte aan. De experimenten met mini-gewoontes geven positieve energie om nog meer te veranderen in het leven en ze versterken het vertrouwen in je eigen kunnen.

Welke positieve mini-gewoonte schep jij?

Energieversterker 4: verras met vriendelijkheid   

Misschien wel de meest onderschatte floreerversterker, maar oh zo prachtig, krachtig en gemakkelijk om te doen. Of je nu een goed of een slecht humeur hebt, jezelf elke dag committeren aan vijf keer vriendelijk zijn, geeft ook je eigen geluk een boost, zo blijkt uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky (2004). Vriendelijk zijn maakt je bewuster van wat je doet en bewuster van het effect ervan op jezelf en anderen: je krijgt scherp hoe je je tijd besteedt en waar je aandacht aan schenkt. Vriendelijkheid geeft een gevoel van verbondenheid en een beter zelfbeeld; je krijgt meer grip op je leven. Door vriendelijk te zijn voel je je minder ongemakkelijk bij je eigen problemen en richt je de aandacht op iemand anders waardoor schuldgevoelens afzwakken. En we weten allemaal hoe fijn het is om aan de andere kant te staan van een vriendelijk gebaar.

Wie ga jij vandaag allemaal verrassen met vriendelijkheid en hoe ga je dat doen? Succes!

Nieuwsgierig naar meer bewezen strategieën en floreerversterkers voor je team en jezelf? Wil je weten hoe je meer positieve energie, creativiteit en plezier op de werkvloer brengt? En ben je benieuwd waarom floreren serious business is? Download dan gratis de Enige Echte Praktijkgids voor Floreren.

Gepubliceerd door Pepijn Happel | Floration

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: