Een nogal beladen thema en echt niet alleen maar voor ouderen zoals de media ons wil doen geloven. En we hebben er allemaal wel eens mee te maken toch? Dat je je alleen en onbegrepen voelt? Het komt voor in alle leeftijden en lagen van de bevolking.

Niet voor niets is het zo’n hot topic geworden, want volgens de onderzoeken voelt een op de drie Nederlanders zich in meer of mindere mate eenzaam. Als zorgprofessional heb je waarschijnlijk regelmatig te maken met eenzaamheid bij je cliënten of patiënten, maar ook voor jou geldt, heb jij wel iemand met wie jij je dingen kan delen?

Gevolgen van eenzaamheid

En toch is er veel wat je zelf kunt doen en ondernemen om ervoor te zorgen dat eenzaamheid niet chronisch wordt. Langdurige eenzaamheid kan namelijk leiden tot allerlei negatieve lichamelijke gevolgen zoals hartfalen en een grotere kans op Alzheimer (bron: eenzaam.nl). Als je je langdurig eenzaam voelt maakt je lichaam overmatig cortisol aan (het stresshormoon). En dat vormt zich vervolgens tot een soort plaque in de hersenen, waardoor allerlei verbindingen afbreken en het dus steeds moeilijker voor je wordt om uit de eenzaamheid te komen. Iets wat je dus absoluut wilt voorkomen!

Zorg dus dat je verbonden blijft met anderen en schaam je niet. Je kunt aan de oorzaak niet altijd iets doen, maar wel aan de aanpak. Niet iedereen kan aan de buitenkant zien hoe jij je voelt en je hoeft je hun verbaasde reactie als je het wel kenbaar maakt ‘Jij? Hoe kan dat nou?’, niet persoonlijk aan te trekken. Je bent geen loser en waarschijnlijk lucht het enorm op om erover te praten. Als je dat niet kunt met iemand in je omgeving, zoek dan professionele hulp.

En als jij nu degene bent die in vertrouwen wordt genomen, wees je dan bewust hoe pijnlijk je verbaasde reactie kan zijn en dat mensen zich steeds meer in hun isolement terug gaan trekken des te vaker ze dit horen. En weet dat wij uit ervaring spreken, wanneer we zeggen dat aandacht alles mooier maakt en dat je er zelf ook heel blij van wordt! Dus bezoek de komende week eens iemand die je een tijdje niet bezocht hebt en die het misschien even hard nodig heeft. Maak elkaar blij!

Aan de slag tegen eenzaamheid met de SAM-app

In balans blijven is een dagelijkse uitdaging voor iedereen, waaraan wij graag een positieve bijdrage leveren. Wij bieden met de SAM-app de tools om inzicht te krijgen waar winst te behalen valt en de bijpassende tips en challenges die aanzetten tot actie. Download de app gratis via App Store of Play Store.

Gepubliceerd door sam-app

Als co-founder van SAM adviseer ik organisaties bij het inzetten van passende interventies die de duurzame inzetbaarheid en de betrokkenheid van hun medewerkers bevordert en dat doe ik met ongelofelijk veel passie en plezier. Mijn compagnon en ik spreken dagelijks met HR managers en we zien de worsteling om succesvolle & laagdrempelige oplossingen aan te bieden. Elke aanvraag is bij ons uniek, de klant is koning. Wij vertalen de behoefte van de klant naar een oplossing op maat voor alle lagen in een organisatie en passend binnen elk budget. Wij begeleiden daarbij vanaf de eerste uitrol tot aan het behalen van succes.

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: