Met een spectaculaire Demoday werd in april de eerste landelijke VG Hackathon afgesloten. De Hackathon is een wedstrijd waarin teams uit de gehandicaptenzorg technologische innovaties ontwikkelen en presenteren, gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van de cliënten.

 

Een van de teams bestond uit medewerkers van ASVZ, Reinaerde, TragelZorg, Rabobank, Wortell en Mood Creators BV. Ze presenteerden tijdens de Demoday de Samen Vrij-app. Met deze app kan het gesprek over de wet Zorg en Dwang worden aangegaan, met als doel de positie van de cliënt te verbeteren en daarmee de vrijheid en veiligheid vergroten. Innovatie-adviseur Maikel Eikenboom uit het team vertelt over het idee voor de app.

 

Vrijheid via techniek

“Vrijheidsbeperking; bijna iedereen die in de zorg werkt heeft ermee te maken gehad. Dat kan er steeds anders uitzien. Zelf heb ik tien jaar met intensieve doelgroepen in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt. Vanuit eigen ervaring weet ik hoe vervelend en pijnlijk het is om vrijheidsbeperking toe te moeten passen. Het is alsof je eigen vrijheid wordt beperkt.

Ons idee van de app voor de Hackathon is techniek meer te laten betekenen voor vrijheid en veiligheid van cliënten in de gehandicaptenzorg. Dat staat me daarom ook echt na aan het hart.”

 

Wet zorg en dwang

“De Wet zorg en dwang is een verbetering voor de positie van de cliënt. Over deze wet is jarenlang gepraat en nu is het bijna zover: in 2020 gaat de wet in en vervangt daarmee de verouderde wet BOPZ. Dat is gelukkig al snel! Een nieuwe wet wil echter niet zeggen dat iedereen er gelijk naar handelt of dat de cliënt de inhoud snapt en zijn rechten kent.”

 

App om gesprek te helpen voeren

“We zien een enorme kans om het stappenplan van de wet dat Vilans maakte, te vertalen voor cliënten via een app. Deze app ondersteunt cliënten, familie en begeleiders door juist op de rustige momenten te helpen praten over vrijheidsbeperking.”

In het stappenplan staat dat er gesproken wordt over alternatieven voor onvrijwillige zorg, dat afspraken over onvrijwillige zorg in het ondersteuningsplan worden opgenomen en dat er extern advies wordt ingewonnen.

“Wanneer je je rechten kent, kun je er voor opkomen. Wij denken dat een app de positie van de cliënt verbetert en daarmee vrijheid en veiligheid vergroot.

Tijdens de Hackaton hebben we begeleiders gesproken die graag ondersteund willen worden om het gesprek over vrijheidsbeperkingen te voeren met de cliënt. Zelfs in situaties waarbij het in eerst instantie lastiger lijkt te worden. Een cliënt die zijn recht kent en daarvoor opkomt is belangrijker.”

 

Aansluiten op doelgroep

“Niet met elke cliënt is het zo makkelijk te communiceren. Belangrijk bij onze aanpak is dat we eerst de communicatie van het stappenplan laten aansluiten bij de doelgroep van mensen met een licht-verstandelijke beperking. Dit moeten we in kleine stapjes ontwikkelen waarbij de feedback van cliënten, familie en begeleiders het belangrijkst zijn bij het ontwikkelen.

Nadat het voor deze doelgroep bruikbaar is, willen we het ook vertalen naar mensen met een matige verstandelijke beperking. Ook weer in kleine stapjes zodat ook voor deze doelgroep duidelijker kan zijn wat hun rechten zijn. Dit willen we voor alle doelgroepen doen; ook weer door de feedback van cliënten, familie en begeleiders centraal te stellen.

De voordelen voor de cliënt zijn: ‘Ik ken mijn rechten en kan beter kiezen’. Voor de professional: ‘Ik kan met de cliënt op zoek naar alternatieven’. Het familielid kan de dialoog aangaan op basis van onafhankelijke informatie.”

 

En nu?

“We gaan ermee verder, de eerste afspraken hoe we dit tot een product kunnen maken staan zelfs al! Wat mooi hoe een Hackathon zoveel mooie ideeën tot initiatieven maakt. Hoewel we de hackathon niet hebben gewonnen, is een app die bijdraagt aan vrijheid voor iedereen voor mij al winst voor iedereen!”

 


 

Gepubliceerd door Maikel Eikenboom

One Comment

  1. Leuk Maikel, ik ben heel benieuwd naar de eerste ervaringen met de app!

    Beantwoorden

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: