Werkstress, een thema wat veel mensen raakt, wordt in de Week van de Werkstress 2019 bij verschillende organisaties onder de aandacht gebracht. Heeft jouw zorginstelling al plannen om hier aandacht aan te schenken? In dit blog een aantal tips.

Wat kan je als zorginstelling doen voor, tijdens én na de week van de werkstress?

Al 5 jaar wordt er een hele week aandacht besteed aan het onderwerp werkstress. Maar de cijfers liegen er niet om. Het is dus zaak om structureel werkstress op de agenda te zetten. Preventief. Zoals initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid initiëren.

Deze initiatieven zijn erop gericht werkstress en de kans op een burn-out te verlagen en onder de noemer duurzame inzetbaarheid scharen. Het betekent dat organisaties een omgeving en context creëren waarin de medewerkers gezond blijven, betrokken zijn en zich kunnen ontwikkelen.

10 tips om meteen te implementeren binnen de zorg om werkstress te voorkomen

In essentie komt het erop neer dat je gewoon een goede werkgever moet zijn. Be good. Waarom zouden medewerkers bij jouw zorginstelling willen werken? Stel je zelf eens de vraag, wat zou jij belangrijk zou vinden binnen jouw zorginstelling op werkgebied. Waar zou je zelf stress van krijgen?

  1. Maak keuzes! Zorg voor heldere doelen, wat doe je als bedrijf wel en niet en hou je daaraan. Zeker nu, in tijden van personeelsgebrek, is het onmogelijk om nog steeds alles te blijven doen. Dus helaas moeten er keuzes worden gemaakt die binnen alle lagen duidelijk zijn. En heel belangrijk: hou je als instantie aan deze keuzes.
  2. Investeer in je medewerkers. Laat ze trainingen en programma’s volgen waardoor de werkdruk kan verminderen en werkstress kan worden voorkomen. Hoge verzuimkosten kan je vaak met een geringe investering  voorkomen. Er zijn vele aanbieders op het gebied van slimmer werken (o.a. time management), mindfulness, yoga.
  3. Maak het bespreekbaar. Ga in gesprek met de medewerkers over werkstress. Wat zijn oorzaken en wat kunnen oplossingen zijn.
  4. Zorg voor rustmomenten, neem pauze, stimuleer ook het nemen van rust en pauze als je ziet dat iemand zichzelf geen rust gunt (verplicht pauzes wellicht). De concentratie vermindert anders met alle gevolgen van dien.  Zorg voor mogelijkheden om te ontspannen (fitness ruimte, yoga of mindfulness op het werk, stoelmassages).
  5. Kom afspraken na. Het is heel frustrerend als mensen die niet hun afspraken nakomen. Dus heb je beloofd die patiënt te bellen. Doe het dan ook. Beschouw daarin iedereen als jouw ideale klant.
  6. Minimaliseer zoveel mogelijk dat mensen overwerken. Een goede werk-privébalans is zo belangrijk. Maak geen misbruik van loyale medewerkers en benader ze ook niet buiten werktijd.
  7. Zorg voor heldere en optimale processen; vaak wordt er niet geïnvesteerd in het optimaliseren van processen zodat medewerkers en patiënten steeds tegen dezelfde zaken aanlopen. Maak iemand vrij om processen te optimaliseren of besteedt het uit.
  8. Zorg voor een cultuur waarbinnen het maken van fouten niet meteen wordt afgestraft. Dit ligt natuurlijk gevoelig in de gezondheidszorg.  Fouten zijn kostbaar. Leer ervan; evalueer de fouten en leg de verbeteringen vast binnen je processen zodat ze niet een volgende keer worden gemaakt.
  9. Probeer meer werkplezier ,een goede sfeer en goede onderlinge samenwerkingen te stimuleren.
  10. Zorg voor voldoende mogelijkheden om te ontwikkelen.

Ga ook aan de slag met de week van de Werkstress

Investeer ook in de gezondheid en ontwikkeling van jouw medewerkers. Het levert meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit op. Doe mee aan de week van de werkstress, of beter, investeer hier dagelijks in. Hoe? Met bijvoorbeeld een training of een programma. Inzicht in orde kan jouw zorginstelling helpen met het IN CONTROL aanbod. Neem contact op voor de mogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Gepubliceerd door Eva Rietbroek

Eva Rietbroek helpt ondernemers en hun medewerkers om hun doelen te bereiken door slimmer te werken. Niet door harder te werken, maar door slimme keuzes te maken. Waar wil je heen met je bedrijf, met welke producten, klanten en hoe kan je dat zo snel en slim mogelijk realiseren. Naast het besparen van tijd (en dus geld) levert het ook meer rust op, orde en structuur en verlaagt het de werkdruk. Hierdoor wordt de kans op werkstress en een burn-out verkleind. Optimale processen, meer tijd voor acquisitie tevreden klanten en medewerkers zijn andere resultaten. Eva heeft jarenlang als marketeer gewerkt binnen de financiële dienstverlening. Altijd op een slimme manier. Als enige marketeer mocht zij destijds drie dagen werken terwijl haar collega’s vier dagen werkten omdat ze het werk in drie dagen afkreeg. De kennis van marketing en slimmer werken combineert zij binnen haar eigen bedrijf Inzicht in orde (sinds 2011) middels het IN CONTROL aanbod. Wil je weten wat Inzicht in orde voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk op de site voor meer informatie. https://inzichtinorde.nl/

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: