Helaas is werkstress nog steeds beroepsziekte nummer 1. In 20% van de gevallen wordt verzuim op het werk veroorzaakt door werkstress. Hierdoor lopen ruim een miljoen mensen jaarlijks kans om een burn-out te krijgen. Door de ingrijpende bezuinigen in de zorg is het ziekteverzuim in de zorgsector sterk toegenomen. In 2017 zat zes procent van de artsen en zorgverleners ziek thuis.

Vanaf 11 november wordt de week van de werkstress georganiseerd. Werkstress, een thema wat veel mensen raakt, wordt dan bij verschillende organisaties onder de aandacht gebracht. Heeft jouw zorginstelling al plannen om hier aandacht aan te schenken? Een mooie gelegenheid om dit te organiseren. Want de medewerkers in de zorg zijn goud waard en uiteraard is het niet de bedoeling dat ze omvallen. Het is dus zeker zinvol om hier, niet alleen tijdens de week van de werkstress, maar continu aandacht aan te besteden.

Hoe werkstress begint

Wanneer je voortdurend onder hoge tijdsdruk moet werken ontstaat er werkdruk. Doordat je teveel moet doen in beperkte tijd, zoals bijvoorbeeld te veel patiënten verplegen, kom je tijd te kort om je werk af te krijgen. Of dat je niet de gewenste kwaliteit kan leveren doordat je je werk niet goed genoeg kan uitvoeren (je kan maar een paar minuten aandacht geven aan een patiënt). Allemaal zaken die bijdragen aan het ontstaan van werkdruk. In tijden van tekorten aan personeel, wordt de werkdruk vaak te hoog. Daardoor denkt meer dan 30% van de werknemers weleens aan het nemen van ontslag. Des te meer redenen voor zorginstellingen om hier preventief mee om te gaan. Want uiteindelijk wil je toch gezonde en blije medewerkers?

Wanneer de psychische overbelasting van werkdruk te lang aanhoudt ontstaat er werkstress. Werkdruk kan dus werkstress veroorzaken. Gelukkig kunnen we werkstress voorkomen wanneer de werkdruk vermindert of verdwijnt. Daarom is het voor elke zorginstelling raadzaam hier preventief mee aan de slag te gaan. Zo snel mogelijk.

2,5 miljard aan kosten in 2016

Als je kijkt naar de kosten die werkstress met zich meebrengt  zou je eigenlijk verwachten dat dit een speerpunt binnen je bedrijf zou zijn.

Per werknemer bedroegen de verzuimkosten gemiddeld  €8200 in 2016. Op jaarbasis zijn de kosten van een burn-out 60000 euro voor werkgevers. (hier zijn de kosten van het inwerken van een vervanger overigens nog niet eens in meegenomen).  Omdat de kans groter is om nog een keer een burn-out te krijgen als je er al eerder een hebt gehad is het zeker raadzaam hier voldoende aandacht aan te besteden.

Meer cijfers kan je vinden in de factsheet die TNO heeft gepubliceerd tijdens de week van de werkstress in 2018.

Vanaf 11 november; de week van de werkstress 2019

Sinds vijf jaar wordt de week van de werkstress georganiseerd. Dit jaar ziet het programma er als volgt uit:

  • Maandag 11 november: Masterplan Maandag; de focus ligt op het bespreekbaar maken van werkstress binnen je organisatie. Wat zijn oorzaken en oplossingen voor te komen tot meer werkplezier en hoe maak je dit in een Masterplan vervolgens concreet.
  • Dinsdag 12 november: Deadline Dinsdag |Het werkplezier bevorderen door minder deadlines en afspraken vast te stellen, meer vrijheid, autonomie en flexibiliteit aan medewerkers geven en ze zelf hun dag in te laten delen.
  • Woensdag 13 november: Workout Woensdag | Door meer te bewegen, gezonder te eten en een goede inrichting van de werkplek meer werkplezier creëren en je weerbaarder maken tegen werkstress.
  • Donderdag 14 november: Digital Detox Donderdag | De telefoon gaat uit deze dag. Het altijd en overal bereikbaar zijn, schaadt een goede werk-privébalans.
  • Vrijdag 15 november: Vrolijke Vrijdag | Het geven van complimenten, een goede sfeer en lachen dragen bij aan meer werkplezier.

Een uitgebreide toelichting van het campagne plan vind je hier.

Ga ook aan de slag met de week van de Werkstress.

Investeer ook in de gezondheid en ontwikkeling van jouw medewerkers. Het levert meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit op. Doe mee aan de week van de werkstress, of beter, investeer hier dagelijks in. Hoe? Met bijvoorbeeld een training of een programma. Inzicht in orde kan jouw zorginstelling helpen met het IN CONTROL aanbod. Neem contact op voor de mogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Gepubliceerd door Eva Rietbroek

Eva Rietbroek helpt ondernemers en hun medewerkers om hun doelen te bereiken door slimmer te werken. Niet door harder te werken, maar door slimme keuzes te maken. Waar wil je heen met je bedrijf, met welke producten, klanten en hoe kan je dat zo snel en slim mogelijk realiseren. Naast het besparen van tijd (en dus geld) levert het ook meer rust op, orde en structuur en verlaagt het de werkdruk. Hierdoor wordt de kans op werkstress en een burn-out verkleind. Optimale processen, meer tijd voor acquisitie tevreden klanten en medewerkers zijn andere resultaten. Eva heeft jarenlang als marketeer gewerkt binnen de financiële dienstverlening. Altijd op een slimme manier. Als enige marketeer mocht zij destijds drie dagen werken terwijl haar collega’s vier dagen werkten omdat ze het werk in drie dagen afkreeg. De kennis van marketing en slimmer werken combineert zij binnen haar eigen bedrijf Inzicht in orde (sinds 2011) middels het IN CONTROL aanbod. Wil je weten wat Inzicht in orde voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk op de site voor meer informatie. https://inzichtinorde.nl/

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: