Deze week had ik weer een bijzonder gesprek met de Chief Happiness Officer van een grote zorgorganisatie in het Oosten van het land. Daarmee willen ze dus echt een statement maken, namelijk dat hun voornaamste doel is dat ze blije medewerkers hebben. En je werknemers zijn tenslotte toch je grootste kapitaal! Ik heb daar een grote bewondering voor.

Zo neemt hij nieuwe werknemers altijd mee in een persoonlijke onboarding van 3 weken, waarin hij hen uitlegt met wie ze moeten verbinden, welke trainingen er beschikbaar zijn om te volgen, et cetera. Na drie weken volgt een lunch met iemand uit de directie en mogen ze feedback geven over hun ervaringen, en hoe er dingen bijvoorbeeld beter of anders kunnen. Deze feedback is enorm waardevol, omdat dit de organisatie helpt verbeteren. Bottom-up feedback! Na de drie weken houdt hij met ieder van hen contact en loopt hij regelmatig langs om te vragen hoe het gaat en hen een blijk van waardering te geven. Simpel, maar oh zo effectief. Want sinds zijn komst begin dit jaar is het verloop minimaal. Dit is zijn fulltime baan! Mooi toch?

Veel werknemers voelen zich ongelukkig met de baan die ze nu hebben. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de helft (52,7%) van de Nederlandse werknemers liever een andere baan zou willen hebben dan de huidige baan. Het onderzoeksinstituut Gallup constateert dat zelfs 80% van de Nederlandse werknemers niet betrokken is. Werknemers zijn niet blij, maar zijn ook nog eens druk bezig dit te laten merken aan hun directe omgeving.

Volgens Gallup is slechts 9% betrokken en voelt zich trots en gecommitteerd aan hun werk, collega’s en organisatie. De resterende 11% is zelfs niet betrokken met de bedrijfsvoering.

Voorheen konden werkgevers hun medewerkers motiveren en gelukkig maken door middel van bijvoorbeeld goede onderlinge communicatie, een bonus, salarisverhoging of personeelsfeestje. Tegenwoordig is dit voor veel medewerkers niet meer voldoende.

Verklaringen

Dat mensen vaak niet gelukkig zijn met hun huidige baan valt volgens een aantal onderzoekers te verklaren. De reden kan zijn dat deze mensen het werk thuis moeilijk kunnen loslaten en zich minder kunnen ontspannen en genieten van andere dingen in het leven. Daarnaast zijn er ook mensen die dit andersom beleven. Zij kunnen zich op het werk niet goed concentreren door de thuissituatie. Medewerkers die thuis niet piekeren over werk zijn 70% gelukkiger en medewerkers die zich op het werk niet druk maken over de thuissituatie zijn 33% gelukkiger.

Klanttevredenheid vs medewerkerstevredenheid

Daarnaast begint klanttevredenheid bij tevreden medewerkers. Als de medewerkers tevreden zijn, zorgen zij ook voor tevreden klanten. Klinkt heel logisch, toch? Tevreden medewerkers hebben relatief veel energie en drive om een goede service te leveren. Ook hebben tevreden medewerkers voldoende emotionele capaciteiten om inlevingsvermogen, respect en focus te leveren aan de klanten.

Behoeftes van je werknemers

Krijg jij ook de kriebels als je voor iemand iets moet doen en je daarbij verteld wordt hoe je dat moet doen? Voer je dit net zo zorgvuldig uit als wanneer je het zelf gekozen hebt en zelf kan bepalen hoe je het gaat doen?

Van nature hebben mensen de behoefte om zelf te kunnen kiezen wat ze doen en hoe ze dat doen. Medewerkers die gelukkiger zijn, nemen ook vaker de regie op de werkvloer in handen. Het is bewezen dat als een medewerker zelf mag beslissen en bepalen, deze gelukkiger én productiever is. Er kan dus gesteld worden dat geluk samenhangt met autonomie.

Mensen hebben daarnaast ook de behoefte om de gestelde doelen naar een hoger niveau te brengen. Dit komt mede door de persoonlijke drijfveren. Als het hogere doel de medewerkers zingeving en energie geeft en ze zich hiermee verbonden voelen, voelen ze zich ook gelukkiger. Dit leidt vervolgens tot goede resultaten. Primair gaat het vaak niet om een financieel hoger doel, maar om het maken van een verschil voor de mens en samenleving. De betere financiële resultaten komen er vervolgens automatisch achteraan.

Oplossing voor werknemersgeluk

Medewerkers worden onder andere gelukkiger op de werkvloer als binnen de organisatie focus wordt gelegd op de talenten en passie van de medewerkers in plaats van de aangeleerde kwaliteiten. Het verbinden van persoonlijke drijfveren met die van de organisatie werkt motiverend en stimulerend; het hebben van duidelijke gezamenlijke doelen verbindt de werknemers met de organisatie. Deze factoren zijn tegenwoordig belangrijker dan het salaris.

Toch zou niemand een hogere financiële beloning afslaan. Het is echter niet de primaire factor die het geluk van de medewerker beïnvloedt. Tevredenheid en geluk zorgt voor minder ziekteverzuim (23%) en minder ongewenst verloop (51%) onder medewerkers. De werkinstelling van medewerkers die gelukkig en tevreden zijn, zorgt voor meer productiviteit (45%) binnen de organisatie.

Meer informatie over werknemersgeluk

Medewerkers willen, zoals hierboven omschreven, zelf de regie hebben en houden als het gaat om hun ontwikkeling. Het leereffect wordt daarmee nóg krachtiger omdat de medewerker intrinsiek gemotiveerd is om stappen te zetten. Zorg dat je, bijvoorbeeld door middel van een app, inzicht krijgt en actie kan ondernemen op alle levensthema’s, omdat het (werk)geluk van iemand niet alleen wordt bepaald door wat er op de werkvloer gebeurt.


Bron cijfers en onderzoek: Moodindicator ‘Werknemersgeluk: Geluk en tevreden op de werkvloer.’

Download het e-book ‘Winst van werknemersgeluk’. Helemaal gratis aangeboden door onze partner Moodindicator. Zij leveren tevens jaarlijkse en tussentijdse Medewerkers Tevredenheidsonderzoeken (MTO) aan en workshops en training op het gebied van werkgeluk.

Gepubliceerd door Fleur van den Horn

Als co-founder van SAM adviseer ik organisaties bij het inzetten van passende interventies die de duurzame inzetbaarheid en de betrokkenheid van hun medewerkers bevordert en dat doe ik met ongelofelijk veel passie en plezier. Mijn compagnon en ik spreken dagelijks met HR managers en we zien de worsteling om succesvolle & laagdrempelige oplossingen aan te bieden. Elke aanvraag is bij ons uniek, de klant is koning. Wij vertalen de behoefte van de klant naar een oplossing op maat voor alle lagen in een organisatie en passend binnen elk budget. Wij begeleiden daarbij vanaf de eerste uitrol tot aan het behalen van succes.

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: