Het aantal vacatures in de zorg is in een jaar tijd met twaalf procent gestegen; van 27.152 in het derde kwartaal van 2018 naar 30.491 in Q3 2019. Naast de stijging van het aantal vacatures, blijft ook de vacaturedruk in de zorg bijzonder hoog. Iedere actieve baanzoeker (29.400 totaal) heeft de keuze uit maar liefst vier vacatures (104.800 in het afgelopen jaar). Vooral in de verpleegkunde is de vacaturedruk ongekend hoog. Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon. Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO, 2019) wordt ieder kwartaal uitgevoerd onder gemiddeld 4.000 respondenten.

Arbeidsmarktactiviteit in de zorg

Binnen de zorgsector zijn 446.700 personen werkzaam in loondienst. Het aantal zzp’ers in de zorg is in het afgelopen jaar met 11% gestegen naar 41.000. Er zouden 5.400 werklozen met een zorgopleiding graag in de sector aan de slag willen. Opvallend genoeg is slechts zes procent van de werklozen en mensen in loondienst actief op zoek naar een (nieuwe) baan. Ter vergelijking: onder de totale Nederlandse beroepsbevolking bedraagt dit maar liefst twaalf procent.

Behoud van zorgprofessionals

Van de oud-zorgprofessionals die het afgelopen jaar van vakgebied wisselden, deed 41 procent dit uit onvrede over hun toenmalige functie. Slechts zestien procent stroomde uit omdat hun contract niet werd verlengd. Het behoud van bestaande zorgmedewerkers is minstens zo belangrijk als het aantrekken van nieuwe professionals. Om medewerkers binnen boord te houden, is het van belang ze gelukkig te houden. Uit het onderzoek blijkt dat zorgprofessionals veel belang hechten aan onregelmatigheidstoeslag, een acceptabele werkdruk en de mogelijkheid tot parttime werken.

Benieuwd naar de rest van de resultaten?

Gepubliceerd door Zorgcommunity Redactie

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: