Hoe zit het met de eigen wil? Die van onszelf, maar ook die van onze cliënten? Eigen wil? Die bestaat niet volgens Victor Lamme, hersenonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. De mens wordt volgens hem gedreven door angst, hebzucht en kuddegedrag.

Eigen wil bestaat niet

We maken geen rationele keuzes bij de dingen die we doen: we worden gedreven door allerlei factoren waar we ons niet van bewust zijn. We kunnen niet altijd consequenties overzien en de keuzes die we op korte termijn maken, komen dus niet altijd overeen met de wil of wensen die we voor de langere termijn hebben.

Als dat al geldt voor mensen die gezond zijn, hoe werkt dat dan bij mensen die kampen met bijvoorbeeld hersenletsel, een verstandelijke beperking, verslaving, depressiviteit of dementie? Misschien is het zien van consequenties van bepaalde keuzes voor hen nog wel moeilijker in te schatten. Zij doen een beroep op onze kennis en ervaring. Om hen te kunnen helpen om verder te komen in het leven, is het nodig dat wij in sommige situaties als professional de regie pakken. Als we niet interveniëren, dan krijgt Vera diabetes, veroorzaakt Bert een verkeersongeluk en verdrinkt Niels op een dag. En dat is geen eigen wil.

Oprechte aandacht

Bij het nemen van juiste beslissingen worden we bij ons werk in de zorg geholpen door regels en protocollen. We worden als professional echter vooral uitgedaagd om onze expertise, ervaring en ook onze intuïtie en ons gezonde verstand te gebruiken. Ga met oprechte aandacht het gesprek aan met je cliënt en zijn naaste omgeving. Bespreek samen de waarde, de risico’s en consequenties die bepaalde keuzes met zich meebrengen. Als iemand niet meer zo lang te leven heeft, waarom zou hij dan stoppen met drinken of roken? De vrijheid om zelfstandig te gaan zwemmen kan zwaarder wegen dan het risico om te verdrinken.

Een betekenisvol gesprek is niet alleen prettig voor jou en je cliënt, het levert ook de beste informatie op om, het liefst samen, tot een besluit te komen. En als je toch de regie moet overnemen, toets dan altijd bij je collega’s of je op de goede weg zit. Succes en veel plezier bij de mooie uitdagingen van jouw vak in de zorg!

Jan van Kampen – bestuurder InteraktContour


 

Gepubliceerd door Jet Dingemans

Contentkanon Jet doet niets liever dan zich gewapend met rode pen op een tekst storten. Want: ‘zelfs de beste schrijver wordt beter van redactie’. Ze zwaait de scepter over de content op het platform en bemoeit zich met de socialmediakanalen. Toch komt ze graag achter haar laptop vandaan om ook live in contact te komen met de community, bijvoorbeeld tijdens events en meet-ups.

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: